BUDŻET

DOCHODY

Dochody ogółem wykonane w 2023 r.

-9,29%

do roku 2022

Dochody ogółem na mieszkańca w 2023 r.

-9,43%

Dochody bieżące na mieszkańca

Wartość wskazuje na poziom transferów bieżących do budżetu.

Dochody majątkowe na mieszkańca

Wartość wskazuje na skuteczność działań w zakresie pozyskiwania dodatkowych środków na inwestycje.

Dochody własne na mieszkańca

Wartość wskazuje na poziom samodzielności finansowej jednostki i poziom elastyczności budżetu.

Dochody unijne na mieszkańca

Wartość wskazuje na aktywność jednostki w zakresie pozyskiwania środków zewnętrznych.

Najważniejszym źródłem dochodów Gminy Trzebnica w 2023 r. były wpływy z udziału w podatku dochodowym od osób fizycznych (PIT). Wykonanie wpływów z PIT na poziomie nieco ponad 30,4 mln zł, stanowiło 21,6% wszystkich dochodów gminy. Drugim najważniejszym źródłem dochodów gminy była subwencja ogólna, którą wykonano na poziomie blisko 26,1 mln zł (18,5% dochodów ogółem). Trzecim najważniejszym źródłem dochodów gminy były wpływy z podatku od nieruchomości wykonane na poziomie ponad 14,1 mln zł. Stanowiąc 10,0% wszystkich dochodów gminy były jednocześnie najważniejszym źródłem tzw. dochodów własnych gminy. Trzy najważniejsze źródła dochodów zapewniły w 2023 r. łącznie 50,1% wpływów do budżetu. Innym istotnym źródłem dochodów własnych Gminy Trzebnica były również wpływy z innych lokalnych opłat pobieranych przez jednostki samorządu terytorialnego na podstawie odrębnych ustaw. Wykonane na poziomie blisko 11,0 mln zł, zapewniały 7,8% wpływów budżetowych w 2023 r.

10 głównych źródeł dochodów Gminy Trzebnica w 2023 r.

Dochody Gminy Trzebnica w 2023 r.

Struktura dochodów Gminy Trzebnica w 2023 r.

Udział dotacji inwestycyjnych

w dochodach ogółem

-0,65 pp.

do roku 2022

Istotne znaczenie w strukturze dochodów budżetowych Gminy Trzebnica w 2023 r. odegrały uzyskane dotacje i środki na inwestycje. Wartość wykonanych dochodów z tego tytułu w 2023 r. wyniosła  9.285.280,02 zł z czego  1.796.805,25 zł było środkami pochodzącymi z budżetu środków europejskich, zaś  7.488.474,77 zł pozyskano z budżetu państwa lub funduszy celowych.

WYDATKI

Wydatki ogółem WYKONANE w 2023 r.

-12,94%

do roku 2022

Wydatki ogółem na mieszkańca w 2023 r.

-13,08%

Wydatki bieżące na mieszkańca

Wartość wskazuję na poziom środków jaki przeznaczano na realizację zadań bieżących jednostki.

Wydatki majątkowe na mieszkańca

Wartość wskazuje na poziom nakładów na realizację inwestycji oraz przyjęte priorytety w zakresie realizacji zadań własnych.

-4 462 536

Środki własne

na inwestycje

Wartość nadwyżki operacyjnej pomniejszona o spłatę długu. Wskazuje na zdolność do realizacji inwestycji bez pozyskiwania finansowania zewnętrznego.

Wydatki zrealizowane

z dofinansowaniem unijnym

Wartość wydatków zrealizowanych z udziałem środków zewnętrznych. Świadczy o aktywności JST w zakresie pozyskiwania zewnętrznych źródeł finansowania.

W 2023 r. Gmina Trzebnica najwięcej środków przeznaczała na realizację zadań z zakresu oświaty i wychowania. Uwzględniając wydatki na edukacyjną opiekę wychowawczą, łączna wartość wydatków oświatowych wyniosła blisko 58,9 mln zł, co stanowiło 37,8% budżetu zrealizowanego przez gminę. Obecność wydatków oświatowych na pierwszym miejscu w strukturze wpisuje się w standardowy obraz tej części budżetu większości gmin i miast w Polsce. Podobna tendencja miała miejsce również w poprzednich latach. Wydatki z obszaru pomocy społecznej, wsparcia rodziny i pozostałych zadań z zakresu polityki społecznej wiązały się w głównej mierze z wypłatą zasiłków i świadczeń społecznych, funkcjonowaniem ośrodka wsparcia i opłatami za mieszkańców gminy umieszczonych w domach pomocy społecznej. Na realizację zadań z zakresu pomocy społecznej, wsparcia rodziny i innych zadań z zakresu polityki społecznej wydatkowano łącznie 20,3 mln zł, co stanowiło 13,1% budżetu gminy. Znaczący udział w strukturze wydatków gminy odegrały też wydatki zrealizowane w ramach administracji publicznej. Wykonanie w kwocie 18,2 mln zł stanowiło 11,7%  wydatków gminy. Równie istotne były wydatki ponoszone w ramach gospodarki komunalnej i ochrony środowiska, które wyniosły blisko 17,5 mln zł, co stanowiło 11,2% budżetu wydatkowego.

Wydatki Gminy Trzebnica w 2023 r.

ZADŁUŻENIE

Zadłużenie GMINY NA KONIEC 2023 r.

do roku 2022

Zadłużenie na mieszkańca na koniec 2023 r.

-14 729 966

Wynik budżetu

ogółem

Określa nominalną różnicę pomiędzy wysokością uzyskanych dochodów i zrealizowanych wydatków.

-122 016

Wynik budżetu

bieżącego

Wartość wskazuje na zdolność do realizacji inwestycji i spłaty zobowiązań bez pozyskiwania finansowania zewnętrznego.

Zadłużenie w stosunku do dochodów

Wartość wskazuje na udział kwoty długu w dochodach budżetowych.

Koszt obsługi

długu

Wartość wydatków na zapłatę odsetek od każdego 1 mln zaciągniętych kredytów, pożyczek oraz emisji obligacji.

Zadłużenie Gminy Trzebnica w 2023 r. w stosunku do poprzedniego roku wzrosło o 17,46%. Poziom przyjętych do budżetu w 2023 r. przychodów z tytułu nadwyżki z lat ubiegłych i tzw. wolnych środków zapewniał bezpieczeństwo finansowe, również w zakresie spełnienia ustawowej relacji zadłużenia, o której mowa w art. 242-244 ustawy o finansach publicznych.

Kształt WPF Gminy Trzebnica wg ostatniej zmiany podjętej w 2023 r.