KOMUNIKACJA Z URZĘDEM

Strona internetowa Gminy Trzebnica jest platformą, gdzie mieszkańcy, przedsiębiorcy oraz lokalni działacze mogą odkryć wiele istotnych informacji i aktualności. W 2023 r., na tej stronie publikowano newsy, komunikaty, a także mnóstwo zaproszeń na wydarzenia, które organizowały gmina, osiedla, sołectwa i organizacje pozarządowe.

Statystyki gminnej strony internetowej w 2023 r.:

Każdy umieszczany artykuł opatrzony był dokumentacją fotograficzną lub grafiką poglądowa. Na stronie internetowej gminy funkcjonował kalendarz wydarzeń, a także inne podstrony dedykowane poszczególnym inicjatywom np. budżetowi obywatelskiemu.

Równocześnie zamieszczane były także posty, filmy i wydarzenia na gminnym facebooku

Statystyki gminnego profilu facebook w 2023 r.:

Strona internetowa Gminy Trzebnica
Dwutygodnik Samorządowy Gminy Trzebnica - Panorama Trzebnicka.

W 2023 r. wydano 19 numerów Dwutygodnika Samorządowego Gminy Trzebnica - Panorama Trzebnicka, za pośrednictwem którego przekazywano najważniejsze informacje dotyczące działalności burmistrza, Rady Miejskiej oraz pracowników Urzędu Miejskiego w Trzebnicy, a także przedstawiano realizowane przez mieszkańców inicjatywy i projekty.

Aplikacja mobilna - plakat

W 2023 roku Gmina Trzebnica wykorzystywała dedykowany system komunikacji z mieszkańcami poprzez aplikację mobilną. Ta aplikacja na smartfony prezentowała aktualności z witryny internetowej gminy oraz, dzięki zintegrowanemu kalendarzowi wydarzeń, umożliwiała mieszkańcom śledzenie nadchodzących wydarzeń oraz repertuaru kina Polonia. Aplikacja była dostępna bezpłatnie na systemy Android, iOS i Windows Mobile.

Dostępny jest również system powiadomień SMS (SISMS), który funkcjonuje jako bezpłatny samorządowy Informator. Dzięki tej innowacyjnej e-usłudze, mieszkańcy mogą otrzymywać informacje o potencjalnych zagrożeniach oraz o atrakcyjnych wydarzeniach kulturalnych i sportowych w Gminie Trzebnica. Aby zarejestrować się i otrzymywać bezpłatne SMS-y z informacjami, wystarczy wysłać wiadomość SMS o treści "Tak.dtr03" na numer 661 000 112. W 2023r. zostało wysłanych 39 wiadomości do mieszkańców.